15 Aralık 2022 tarihinde TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı, Özel Müzeler statüsünde açılan İstanbul Robot Müzesi’nde AKINROBOTICS’in kurulduğu günden beri geçen 13 yıllık sürede yapmış olduğu tüm robotik çalışmalar sergilenmektedir.
2009 yılında AKINSOFT bünyesi altında kurulan robotik departmanı ile başlayan robot geliştirme serüveni ilk kez 2015 yılında Konya’da bulunan Cadde Meram Cafe & Robotik Uygulama Merkezi’nde sergilenmeye başlandı. 2017 yılında AKINROBOTICS İnsansı Robot Fabrikasının faaliyete geçmesi ile görevini tamamlayan Cadde Meram Cafe & Robotik Uygulama Merkezi, AKINROBOTICS tarafından üretilen robotları sergileme görevini Türkiye’nin ilk insansı robot fabrikası olan AKINROBOTICS’e bıraktı.
Konya’da bulunan AKINROBOTICS İnsansı Robot Fabrikasının bir bölümü üretilen robotların, robotlarda kullanılan çeşitli devre kartlarının ve kompenentlerin sergilendiği bir alana dönüştürüldü. Fabrikaya düzenlenen teknik geziler ile toplumun robotik bilimi ile tanışması sağlandı. AKINSOFT İstanbul Plaza geçirdiği yenilenme döneminde bina içinde bir müze barındırabilecek yapıda dizayn edildi. Kendi elektriğini üretebilen ve yağmur sularını yeniden kullanabilen bir yeşil bina adayı olmasının yanı sıra İstanbul’u robotik bilimi ile tanıştırma misyonu ile planlandı. Toplamda 1024m²’lik kapalı alana kurulan İstanbul Robot Müzesi 2 ayrı sergileme katında bulunan etkileşim alanları ve sosyal robotlarla iletişim kurulabilecek alanlar ile misafirlerini ağırlamaktadır.
İstanbul Robot Müzesi’ni ziyaret edenler robotik teknolojiler konusunda uzman rehberlerin anlatımı ile;
Müzede; robot deneme çalışmaları, yapay zeka ile çalışan insansı robotlar, sosyal robotlar, hizmet robotları, tarım robotları, arazi robotları, temizlik robotları, endüstriyel robotlar yer almakta ve endüstriyel çözümler ile daha birçok robotik çalışma sergilenmektedir. Müze içerisinde ayrıca; AKINROBOTICS tarafından yerli olarak üretilen ve robotik çalışmalarda kullanılan akıllı aktüatörler, BLDC motorlar, kontrol devreleri, geliştirme kitleri, plastik enjeksiyon kalıpları ile tüm bu çalışmaların mimarı olan Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür AKIN’ın bu teknoloji serüvenindeki deneyimlerini, birikimlerini ve çalışmalarını görebileceğiniz özel bir bölüm bulunmaktadır.
Ziyaretçiler, Türkiye’nin ilk insansı robotu olan AKINCI’nın gelişme sürecine tanık olacak, AKINSOFT tarafından Konya’da kurulan ve müşterilere garson robotların hizmet verdiği, aktif olduğu süre boyunca da dünyanın ilk robotik uygulama merkezi unvanını koruyan Cadde Meram Kafe & Robotik Uygulama Merkezini keşfedebilecek, üretilen tüm ürünlerin uygulama alanları ve kullanım şekilleri hakkında yeterli bilgi edinme ve onlar için hazırlanmış etkileşim alanlarında deneyim kazanma şansı yakalayacaklar.
Müze ziyaretçilerimiz ziyaretleri boyunca, etkileşim alanlarında edinecekleri deneyimler ile akıllarından çıkmayacak eşsiz zamanlara tanıklık edecekler. Robot kol ile kıyasıya mücadele ederek TIC-TAC-TOE oynayabilecek, Quadroped robotumuz ARAT’ın engel ve parkurları nasıl altüst ederek geçtiğini izleyebilecek, ADA-7 robotumuzla sohbet etme, dans etme deneyimlerinin yanında robotun ziyaretçilerin hareketlerini nasıl taklit ettiğini görebilecek ve etkileşim duvarı ile zamanda kaybolup, dijital gerçekliğe adım atabilecekler. Bugüne kadar sayısız çocukla bir araya gelen Mini ADA da hayranlarını ve onu merak eden küçük dostlarını müzede bekliyor olacak. Çocuklar hem robotlarla dans edip etkileşim kurabilecek hem de onlara özel hazırlanmış atölyelerde robotik etkinliklere katılabilecekler.
12 Nisan 1995 yılında AKINSOFT’u kurdu. Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde Lisans, Endüstri Mühendisliği’nde Yüksek Lisans, Fen Bilimleri Enstitüsü Robotik Teknolojisi alanında da doktora eğitimini yaptı. Wolvox ERP E- Business Yazılımı başta olmak üzere, geliştirmiş olduğu ticari ve sektörel 120’yi aşkın program ve sunduğu 7 farklı dil seçeneği ile 36 ülkeye yazılım ihraç ederek AKINSOFT’u Türkiye’nin en büyük yazılım şirketlerinden biri haline getirdi.
2009 yılında AKINSOFT bünyesi altında kurduğu robotik departmanı ile insansı robotlar konusunda Ar-Ge çalışmalarını başlattı. Türkiye’nin ilk insansı robot prototipi olan iki ayaklı AKINCI serisini, tarım robotları PNCR serisini, servis robotları ADA serisini, hostes serisi Mini Ada’yı ve arazi robotu ARAT serisini geliştirerek bir ilke imza attı. Ayrıca insansı robotların hizmet verdiği Türkiye’nin ilk ve tek robotik kafesi olan Cadde Meram Kafe’yi kurdu. Geliştirmiş olduğu prototiplerin seri üretimi için 2015 yılında temellerini attığı “Dünyanın İlk İnsansı Robot Fabrikası” olan AKINROBOTICS’in 2017 yılında açılışını gerçekleştirerek uluslararası bir başarıya daha imza attı.
Aynı zamanda AKINROBOTICS’in 2009 yılından bu yana robot teknolojileri alanında yaptığı tüm çalışmaların sergilendiği ”Dünyanın İlk İnsansı Robot Müzesi”ni İstanbul’da açılışını yaptı. Ayrıca AKINROBOTICS ve BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ iş birliğiyle Yapay Zekâ ve Robotik Teknolojileri Yüksek Lisans Programı açılarak 2023 vizyonunu hayata geçirdi.
Medicana Eğitim Grubu MBA Okulları ve AKINROBOTICS arasında teknoloji iş birliği protokolünü imzalayarak, Sosyal Robot Mini ADA’lar, MBA Okullarında fahri öğrenci olarak eğitim hayatına başladı. Türkiye’nin ilk “Akademik Yapay Zeka ve Robotik Bursu” AKINROBOTICS ve Haliç Üniversitesi ortaklığıyla gerçekleştirdi. Yapay Zeka ve Robotik Ar-Ge Merkezi staj ve sertifika programları ile öğrencilere Türkiye’de kariyer imkanı sunacak.
Üniversiteler, Ticaret ve Sanayi Odaları başta olmak üzere pek çok kurum ve kuruluşta “Ütopyana Dokun” adı ile 100’ü aşkın seminer gerçekleştiren ve aynı zamanda “Ütopyana Dokun” kitabının yazarı olan Dr. Özgür AKIN, 2014 – 2015 eğitim döneminde; Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak dersler verdi.
Kayak, yelkencilik, dalış, dağcılık gibi doğa sporları başta olmak üzere fotoğrafçılık, şiir yazmak, müzik enstrümanları çalmak, at binme, motor sporları yapmak ve tenis oynamak gibi hobileri olan Dr. AKIN, ayrıca hayvanseverlik yönüyle de tanınmaktadır. Bilim insanı kimliğinin yanında güçlü sosyal kişiliği ile de bilinen Dr. Özgür AKIN, bilime ve insanlığa hizmet hedefiyle çalışmalarına devam etmektedir.