06.02.2024
Günümüzde pek çok alanda karşımıza çıkan yapay zekanın uygulama alanlarından birisi de otonom araçlardır.
Otonom araçlar kısaca; yapay zeka ve derin öğrenme sayesinde desteklenen, kullanıldığı algoritmalar sayesinde çevresini algılayabilen, sürücüsüz araçlar olarak tanımlanabilir. Otonom araçlar gelişmiş donanım ve yazılımlardan elde edilen duyusal veriler ile gerçek zamanlı çalışır. Otonom araçlar denince hali hazırda aklımıza ilk gelenler dronlar ve otomobiller olacaktır.
Bizler bu yazımızda sizlere yapay zeka destekli dronlardan bahsedeceğiz.
Yapay Zeka Destekli Dronlar
İnsansız hava araçlarının (İHA) bir hayli önem kazandığı günümüz teknolojisinde dronların yapay zeka destekli çalışmaları oldukça popüler. Özellikle savunma amaçlı gerçekleştirilen operasyonlarda dronların göstermiş olduğu performans bu konuda yapılan çalışmaların geliştirilmesini öngörmüştür.
Dronda yer alan sensörlere, kameralara ve entegre ekipmanlarına yapay zeka aktive edilerek, görsel ve işitsel veriler toplanmaktadır. Bu sayede dronlar yapay zekada yer alan bilgiler ile atmosferde yakaladığı bilgileri birleştirerek analiz yapmakta ve kullanımını daha etkili hale getirebilmektedir.
Dronlar yapay zekadan aldığı bilgiler sayesinde nesneleri tanımlama, sınıflandırma ve izini sürebilme gibi görevleri yerine getirebilir. Nesne tanıma sistemi ile havada karşılaştığı engellerden kurtulabilirken karşısına çıkan engeller arasında takip etmek istediği nesneyi ayırt ederek peşine düşebilmektedir.
Peki dronlar her nesneyi tanıyabilir mi? Yapay zekaya öğrettiğiniz nesnelerle sınırlı olacaktır. Ancak hareket ve engel algılama sensörleri sayesinde karşısındaki nesnenin ne olduğunu bilmese bile çarpışmayı önleyecektir.
Yapay Zeka ile Dronların Uygulama Alanları Nelerdir?
Günümüzde dronlar askeri operasyonlardan tutun da pizza siparişi teslim etmeye kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Bunlardan başlıcaları şunlardır;
Dron Gözetimi
Günümüzde kameralarda yer alan görüş kalitesinin her geçen gün artmasıyla birlikte bunların dronlara da entegre edilmesi birçok konuda işimizi kolaylaştırmıştır.
Özellikle tehlike arz eden yerlere insanlar yerine artık dronların gönderilmesi büyük avantaj sağlamıştır. Kameralarda yer alan gece görüşü sayesinde karanlık mağaralar, derin çukurlar ya da dağlar gibi pek çok yere keşif gezileri dronlar ile yapılmıştır.
Yine askeri operasyonlarda önden gönderilen dronların gidilecek bölgeyi taraması olası tehlikelerin önüne geçebilme avantajı sağlamıştır.
Ayrıca çok uzaktan görüntüler alabilmesi sayesinde gözetleme, casusluk gibi amaçlarla da kullanılabilmektedir.
Sağlık
Tıbbi ilaç, kan nakli, organ bağışı gibi birçok konuda sağlık sektöründe dronlar ile teslimat gerçekleştirilmektedir.
Özellikle pandemi döneminde karantina bölgelerine dronlar sayesinde yapılan tıbbi yardımlar sağlık ekiplerinin korunmasına olanak sağlarken yardımların hızlı bir şekilde bölgeye ulaşmasına yardımcı olmuştur.
Tarım
Dron teknolojisinin fayda sağladığı bir diğer alan ise tarım sektörü. Çiftçiler dronlar sayesinde hem zamandan hem de maddiyattan tasarruf sağlamıştır. Özellikle büyük tarım alanlarında hasarlı tarım ürünleri dronlar ile saptanırken, sulama sistemlerinin aktif olup olmadığı kontrol edilebilmektedir.
Yine dronlar ile tarım alanlarına ilaçlama yapılarak, bitkilerin zararlı böcek ve haşerelerden korunması kolaylaşmıştır. Çiftçiler dron sayesinde havadan görüntü alabilmeleri sonucu verimsiz bölgeleri kolaylıkla tespit edip o bölgeye müdahale edebilmektedir.
Yiyecek, İçecek Teslimatı
Online siparişlerin yoğunluk kazanması sonucu büyük firmalar teslimat konusunda sıkıntılar yaşarken dron ile teslimat önerisi yeni bir ivme kazandırdı. Hem kuryelerin vaat edilen sürede sipariş teslim etme görevleri sonucu ortaya çıkan kazaların önüne geçmek hem de yeteri sayıda kurye personeli bulamamak şirketlerin dron teslimatına yönelmesini sağladı.
Yakın mesafeli siparişlerde pizza, hamburger ve soğuk içecek gibi teslimatlarda artık dronlar kullanılmaya başladı bile!
Afet Bölgeleri
Deprem, yangın, sel gibi olası afet durumlarında orada bulunan insanlara ve diğer canlılara yardım etme amacıyla dronlar kullanılmaktadır. Helikopter ya da ambulansın giremediği felaket bölgelerine dronlar ile yardım yapılırken, bölge hakkında bilgi toplanmaktadır.
Enkazları kontrol etme, yanan bir bina içerinde keşif yapma gibi birçok tehlikeli durumda dronlar kullanılmaktadır. Böylece arama kurtarma ekiplerini tehlikeden korurken, insandan daha küçük olması ve hızlı hareket etmesi sayesinde bölgede bulunan canlıların bulunmasını da kolaylaştırmaktır.
Görüldüğü üzere yapay zeka ve teknolojinin birleşmesi ile birçok olumlu yeniliklerle karşı karşıyayız. Bunlar yapay zekanın birkaç yılda yapabildiği şeylerin sadece bir kısmı. Sizce yakın gelecekte bizleri neler bekliyor?