20.12.2023
Robot işletim sistemi Willow Garage firmasının 2007 yılında oluşturduğu bir yazılımdır. ROS olarak kısaltılmış sistem robotlar için açık uçlu bir işletim metası olarak tanımlanıyor. Temelde donanım seviyesindeki cihazları kontrol etmek, fonksiyonalitenin kodlanması, firmalar arasındaki mesajlaşmayı sağlamak ve yönetim konuları için robot sistemleri gerçekleştirmek nedeniyle bu isimle adlandırılmıştır.
Robot İşletim Sistemi Nasıl Çalışır?
Robot İşletim Sistemi’ndeki işlemlere düğüm yani node adı verilir. Her bir node tek bir işten sorumludur. Sistemdeki süreçler de birbirine loosely coupled olarak adlandırılan esnek bağlarla bağlanacak şekilde tasarlanmıştır.
Sistemde bulunan nodeler topic dijital kanalları ile haberleşiyor. Haberleşmede duyurma-abone olma sistem modeli kullanılıyor. Topic’e abone olup yayın yapan nodeler, kayıt hizmeti veren master yani ana düğüm tarafından adlandırılıyor. Nodelerin sistem üzerindeki bağlantılarını ros içerisinde TCP/IP ile sağlıyor.
Robot İşletim Sistemini Diğer Platformlardan Ayıran Özellikler
Robot işletim sistemi, robotlarda yaygın kullanılan bir yazılımdır. Robotun aldığı verileri işleyip tekrardan robota komut olarak ileten önemli bir arayüzdür.
Robot İşletim Sistemini diğer platformlardan ayıran özellikler şu şekildedir:
-
Yazılan kodları diğer platformlara entegre edebilir,
-
Açık kaynak paylaşımını yapabiliyor,
-
Agnostik olarak geliştirilmesi,
-
Programlama dilinin bağımsız olması
-
Ölçeklenebilir
2007 yılında günümüze açık kaynak topluluklar tarafından desteklenen ROS, robotik sistemler için vazgeçilmez bir hal almıştır.
Robot İşletim Sistemi Uygulamaları
Robot işletim sistemi, sürekli geliştirilen bir projedir. Bu alanda her seferinde daha başarılı uygulamalar geliştiriliyor.
Robot İşletim Sistemi ile geliştirilen bazı uygulamalar şu şekildedir:
-
Yapay algı sistemleri
-
Yüz tanıma
-
Yapay görme
-
Nesne izleme
-
Hareketlerin anlaşılması
-
Görsel odometri
-
Stereo vizyon
-
Kontrol
-
Kavrama
-
Test Yapma
-
Koordinasyon
Robot işletim sistemi birçok uygulama için önemli bir "standart" haline gelmiştir. Bu yüzden uygulamaların hepsini listelemek zor olacaktır. Fakat birçok alanda ve sektörde modern teknolojinin bu yüzü istisnasız olarak kullanılıyor.
Robot İşletim Sistemi Nasıl Kurulur?
Robotik karmaşık bir sistem olsa da kendi projelerini geliştirmek isteyenlere büyük ayrıcalık sağlıyor. Mekanik, elektronik ve programlamayı öğrenerek uygulama geliştirmeye başlayabilirsiniz.
Sistemde karşınıza çok sayıda robotik terim çıkacaktır. Sistem ve ağ yönetimi, yerleştirme, haritalama, aktüatör, sensör ve kontrolör gibi terimleri öğrenmek Robot İşletim Sistemi’ni kurmaya ve sürdürmeye yardımcı olacaktır. Daha kolay ve profesyonel bir yazılımcı olmak istiyorsanız bu konuda verilen eğitim ve kurslara katılabilirsiniz.