Gerçek Zamanlı Nesne Takibi Algoritması CNN Nedir

Gerçek Zamanlı Nesne Takibi Algoritması: CNN Nedir?

04.12.2023

 

Gerçek zamanlı nesne takibi algoritması Convolitional Neural Network olarak bilinen CNN ile ifade edilir. Video ve görüntüler üzerindeki nesneleri biz insanlar kolayca takip edebiliriz. Bilgisayar sistemlerinde bu takibi sağlamak için CNN geliştirilmiştir.

CNN, video ve görüntü üzerindeki nesneleri algılayan bir algoritmadır. Verilen görüntüdeki nesnelerin feature denilen benzersiz özelliklerini kullanarak takibini sağlıyor.

Gerçek Zamanlı Nesne Takibi Algoritmasının Yapısı

Gerçek zamanlı nesne takibi algoritması genellikle girdi olarak görselleri alıp, işleyen derin bir öğrenme yapısına sahiptir. Görselin faturalarını farklı operasyonlarla yakalayıp, sınıflandırır. Algoritmanın işlevselliği için farklı katmanlar geliştirilmiştir.

Bu katmanlar şu şekildedir:

  • Convulutional Layer

  • Non-Linearity Layer

  • Pooling Layer

  • Fully Connected Layer

Gerçek zamanlı nesne takibi algoritması anlık nesne tespiti yapan bir misyona sahiptir. Gerçek zamanlı elde edilen görüntüyü işleyerek nesne takibi sağlar. Nesne veya nesneleri takip ederken kesin ve doğru sonuçlar üretebilen yüksek performanslı bir algoritmadır.

Convolutional Layer

Gerçek zamanlı nesne takibi algoritması katmanlarından ilki Convulutional Layer oluyor. Evrişim katmanı olarak da bilinen bu katman görselin benzersiz özelliklerini saptamakla görevlidir. Bilindiği üzere görseller veya videolar piksel taşıyan materislerdir.

Convulutional Layer katmanında bulunan ve orijinal görüntü boyutundan daha ufak bir filtre ile tarama yapılır. Filtre görselin üzerinde gezerek spesifik özellikleri yakalamaya çalışır.

Non-Linearity Layer

Elde edilen görüntü matrisinin imajını normalize eden katmandır. Non-Linearity katmanı, matrisi aktivasyon fonksiyonundan geçirir. Bu katmanda seçilen doğrusal olmayan aktivasyon fonksiyonu, gerçekleşecek sinir ağı eğitimini etkiler. Çünkü matriste bulunun negatif değerlerden bu katmanda kurtulmaya çalışılır.

Pooling Layer

Filtre uygulanan görseller orijinal görselin boyutundan daha küçük olur. Bu sorun Pooling Layer katmanında giderilir. Dolgulama işlemi yapılan bu katmanda matrisin ağırlık sayısı azaltılır. Görselin etrafı bir çerçeve oluşturur gibi sıfırlarla doldurulur. Bazı kullanıcılar Pooling Layer katmanını kullanmak yerine evrişim katmanında kullandığı filtre matrisinin boyutunu yükseltir.

Fully Connected Layer

Tam bağlantılı katman olarak da bilinen Fully Connected Layer, evrişimli ve Pooling katmanlarından birkaç kez geçen ve matrise dönüşen görseli düz bir vektöre çevirir. Aslında bu katmana kadar yapılan işlemler görüntüyü yapay sinir ağı için hazırlamaktadır. Yapay sinir ağı Fully Connected katmanında çalışır. Fully Connected Layer, CNN çıkış katmanıdır.

 

GERİ

Sık Sorulan Sorular

Müzemiz haftanın her günü 10:00- 18:00 saatleri arasında açıktır. En son ziyaretçi girişi 17.00’da yapılmaktadır.

Müze giriş ücreti 3 yaş ve üzeri, öğrenci, öğretmen, 65 yaş üzeri ziyaretçilerimiz için gişede 200 TL, diğer ziyaretçilerimiz için gişede 250 TL’dir. Sadece online alımlarda geçerli %28 indirim fırsatı ile online biletinizi 180 TL’ye alabilirsiniz. 50 kişi ve üzeri okul gruplarına indirim uygulanmaktadır. Online biletinizi almak için TIKLAYIN!

Müzemizde müze kart geçerli değildir.

Bireysel ziyaretlerde bilet sayfamızdan gün ve saat tercihi yaparak rezervasyon işlemi yapabilirsiniz. Okul grupları için müze ziyareti öncesi 0212 509 89 20 numaralı telefondan müzeye ulaşarak rezervasyon yaptırmak gereklidir. Rezervasyon tarihinde bir değişiklik yapılmak istendiğinde ya da gezinin iptal edilmesi durumunda İstanbul Robot Müzesi’ni arayarak ilgili kişiye en kısa sürede bilgi vermenizi rica ederiz.

Müze gezisinin süresi gruplara göre değişmekte olup yaklaşık olarak 45 dakika ile 1saat arası sürmektedir. Gezi bir etkinlik ile birleştirildiği durumda etkinliğin içeriğine göre gezi süresi uzayabilir.

15 öğrenciye 1 öğretmen ücretsizdir. Müze gezisinin en verimli şekilde geçebilmesi için öğretmenlerimizin, öğrencileri ile birlikte gelmeden önce müzemizi ziyaret etmesini öneriyoruz.

Müzeyi ziyaret edebilmeniz için yeniden bilet almanız gerekmektedir.

Müzemizde sizlere yardımcı olmak için müze görevlilerimiz bulunmaktadır. Ayrıca müzemizde bulunan QR kodları telefonunuzdan okutarak mobil sesli rehberlik hizmetinden de faydalanabilirsiniz. 15 kişi ve üzeri grup ziyaretlerinizde müze görevlilerimiz sizlere eşlik ederek rehberlik desteği vermektedir.

AKINROBOTICS tarafından geliştirilen Android (İnsansı Robot) ADA, Android Developed by AKINROBOTICS baş harflerinden oluşmakta olup aynı zamanda da dünyanın ilk kadın yazılımcısı Ada Lovelace‘den esinlenerek konulmuştur.

Müzemizde flaş kullanmadan ve eserlere dokunmadan fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.