06.11.2023
Su altında yapılan çalışmalar için kullanılan araçlara denizaltı robotları veya insansız su altı araçlar ismi verilir. ROV su altı çalışmaları için kullanılan bu araçlardan birisidir.
ROV Nasıl Çalışır?
ROV isimli denizaltı robotları kumanda vasıtasıyla çalışırlar. Bu araçlarda kullanılan kumanda kablo kumandasıdır. Aracın çalışması kumandanın kullanılmasıyla operatör sayesinde gerçekleşir. Kumandanın işlemesini sağlayan kablo aynı zamanda aracın yüzeye bağlanmasına yardımcı olur.
Yüzeye yapılan kablolu bağlantısı sayesinde aracın suya indirilmesi ve su içerisinden çıkarılması mümkün olur. Böylelikle gerekli inceleme ve çalışmalar yapıldığında araç geri alınır. Suya indirilen denizaltı robotunun su yüzeyine yeniden çıkarılması içinse vinç düzeneği kullanılır. Bu düzenek sayesinde robotun sorunsuz su üstüne çıkarılması mümkün olur.
ROV Çeşitleri Nelerdir?
ROV denizaltı robotları genel olarak 3 çeşide ayrılırlar. Bunlar;
-
Gözlem ROV araçları: Bu araçlar gözlem yapmak için geliştirilmiş olan araçlardır. Gözlem işleminin başarılı şekilde yerine getirilebilmesi için ışıklandırma, kamera ve video kayıt özelliklerine sahip şekilde hazırlanmışlardır.
-
İş sınıfı ROV araçları: Bu araçlar sismik araştırmalar için geliştirilmiş olan araçlardır. Bu araçlarda tahrik motoru, basınç sensörü, altimetre, kameralar (5 adet), manipülatör ve sonar sistemleri gibi ekipmanlar bulunur. Özellikle bu araçlar MTA tarafından su altındaki araştırmalar için kullanılırlar. Ayrıca bu araçlar maksimum 200 kg yük taşırlar.
-
Payload ROV araçları: Bu araçlar yük taşımak için geliştirilmiştir. Gözlem denizaltı araçlarından farklı olarak bu araçlara manipülatör parçalarının takılması mümkündür.
Bu 3 çeşit dışında mini ve mikro rov araçları üretilmiştir. Bu araçlar ihtiyaç halinde dar alanlarda yapılacak çalışmalar için kullanılan küçük ebatlı araçlardır.
ROV Özellikleri Nelerdir?
Denizaltı araçlarından olan ROV’lar sahip oldukları özellikler sayesinde denizaltı çalışmalarının kolaylaşmasına yardımcı olurlar. Bu araçların en önemli özelliği 24 saat boyunca çalışabilmeleridir. Böylelikle uzun süreli izleme ve sondaj çalışmalarının başarılı şekilde yapılmasını sağlarlar.
ROV araçların diğer özelliği kameraları sayesinde anlık görüntü aktarabilmeleridir. Böylelikle çalışmanın ilerleme durumu ve buluşlar izlenir. Bu sayede de yapılan çalışmalarda başarı oranı artar. Robot araçlar el aletlerine sahip oldukları için denizaltında ihtiyaç duyulan kesme işlemlerinin yapılmasını da sağlayarak başarı elde ederler.
ROV Kullanım Alanları Nelerdir?
ROV denizaltı robotları genel olarak denizaltında yapılan çalışmalar için kullanılırlar. Bu çalışmalar gözlem, akademik çalışma, baraj kontrolü, mayın imha çalışması, su tankı kontrolü, batık araştırması, adli kanıt çalışması, belgesel çekimi, köprü inceleme ve gemi karina kontrolleri için kullanılırlar. Bunun dışında bireysel olarak yapılan su altı izlemelerinin yapılması için tercih edilirler.