Yapay Zeka ve Robot Teknolojilerinin Gelişimi

Yapay Zeka ve Robot Teknolojilerinin Gelişimi

14.09.2023

Yapay Zeka ve Robot Teknolojilerinin Gelişimi

İnsanlar var oluşundan beri işlerini kolaylaştırmak, daha az iş gücüyle daha fazla iş ortaya koymak için basit aletler geliştirmişlerdir. Buhar gücünün ve elektrik gücünün kullanılabilir olması ile insan gücüne olan ihtiyaç kısmen ortadan kalkmıştır. Robot kullanımının temelleri sanayi devrimi üzerine inşa edilmiştir.

Ancak bu sistemler karar alma yeteneğinden yoksundu ve hata algılama gibi bir yetenekleri yoktu. Sanayi devriminde ki gelişmelerden bağımsız olarak bilgi teknolojileri alanlarında da gelişmeler yaşanıyordu.

Bilgi teknolojilerinin sanayide ki gelişmelerle yolunun kesişmesi ile birçok sanayi kolunda robot teknolojisi kullanılır hale geldi. Sonraki gelişmeler yapay zekanın tanımlanmasına, bu alanda çalışmalar yapılmasının gerekliliğini ortaya koymuştur.

Yapay Zeka ve Robot Teknolojileri Nerelerde Kullanılır?

Her ne kadar robot ve yapay zeka farklı kavramlar olarak görülse de, kullanım alanları bulduklarında birbirlerinin tamamlarlar. Henüz yapay zeka ve robotlar insan hayatına girmeden önce, bilim kurgu filmlerinde işlenmiştir. Robotlar günümüz teknolojisinde;

Otomotiv sektörü,

Tıp,

Savunma sanayi,

Havacılık,

Gıda sektörü,

Enerji üretim sektörü ve buna bağlı oluşumlar,

Uzay araştırmaları,

Bilgisayar teknolojileri,

Gibi birçok alanlarda kullanılır. Yapay zeka için her ne kadar iş tanımlaması tam olarak yapılamasa da, kullanılan akıllı telefonlar, otomotivlerin kontrol sistemleri, veri işleme ve analiz sistemlerinde, eğlence sektöründe yoğunlukla yapay zeka teknolojisi kullanılır.

Yapay Zeka ve Robot Teknolojileri Arasındaki İlişkin

Modern hayatın temel gereksinimleri haline gelin yapay zeka ve robot teknolojileri, üretim gerçekleştiren alanlarda ve sermaye piyasalarında, daha az enerji ile daha fazla üretim gerçekleştirmek için kullanılır. Ancak bunun dışında da insanlara birçok katkılar sağladığını söylemek mümkün. Özellikle insanların çalışması için uygun olmayan ortamlarda, robotlar ve yapay zeka teknolojileri çok rahatlıkla kendisine verilen görevleri yerine getirir. Robotlar ile yapay zekanın tanışması çip üretiminde ki gelişmelerle olmuştur. Çip üretiminde yeni gelişmeler ortaya konuldukça, yazılımların gelişmelerine paralel olarak yapay zeka ve robot teknolojisinin kullanım alanı daha da yaygınlaşacak gibi görülüyor.

Yapay Zeka ve Robot Teknolojisinin Gelişmesine Etki Eden Faktörler

Teknolojik tüm gelişmeler İnsan ihtiyaçlarına göre şekillenmiştir Yapay zeka ve robot teknolojisinde ki gelişmelerde bu ihtiyaçlara paralel olarak gelişme gösterir. Bu teknolojilerin gelişmesine, bilgisayar bilimleri, biyoloji, psikoloji, dil bilimi, matematik gibi birçok disiplinde gerçekleşen gelişmeler etki eder. Bu sayede teknolojik veriler yapay zeka sayesinde düşünen, karar alabilen, hatta öğrenebilen robotlara dönüşebilirler.

 

GERİ

Sık Sorulan Sorular

Müzemiz haftanın her günü 10:00- 18:00 saatleri arasında açıktır. En son ziyaretçi girişi 17.00’da yapılmaktadır.

Müze giriş ücreti 3 yaş ve üzeri, öğrenci, öğretmen, 65 yaş üzeri ziyaretçilerimiz için gişede 200 TL, diğer ziyaretçilerimiz için gişede 250 TL’dir. Sadece online alımlarda geçerli %28 indirim fırsatı ile online biletinizi 180 TL’ye alabilirsiniz. 50 kişi ve üzeri okul gruplarına indirim uygulanmaktadır. Online biletinizi almak için TIKLAYIN!

Müzemizde müze kart geçerli değildir.

Bireysel ziyaretlerde bilet sayfamızdan gün ve saat tercihi yaparak rezervasyon işlemi yapabilirsiniz. Okul grupları için müze ziyareti öncesi 0212 509 89 20 numaralı telefondan müzeye ulaşarak rezervasyon yaptırmak gereklidir. Rezervasyon tarihinde bir değişiklik yapılmak istendiğinde ya da gezinin iptal edilmesi durumunda İstanbul Robot Müzesi’ni arayarak ilgili kişiye en kısa sürede bilgi vermenizi rica ederiz.

Müze gezisinin süresi gruplara göre değişmekte olup yaklaşık olarak 45 dakika ile 1saat arası sürmektedir. Gezi bir etkinlik ile birleştirildiği durumda etkinliğin içeriğine göre gezi süresi uzayabilir.

15 öğrenciye 1 öğretmen ücretsizdir. Müze gezisinin en verimli şekilde geçebilmesi için öğretmenlerimizin, öğrencileri ile birlikte gelmeden önce müzemizi ziyaret etmesini öneriyoruz.

Müzeyi ziyaret edebilmeniz için yeniden bilet almanız gerekmektedir.

Müzemizde sizlere yardımcı olmak için müze görevlilerimiz bulunmaktadır. Ayrıca müzemizde bulunan QR kodları telefonunuzdan okutarak mobil sesli rehberlik hizmetinden de faydalanabilirsiniz. 15 kişi ve üzeri grup ziyaretlerinizde müze görevlilerimiz sizlere eşlik ederek rehberlik desteği vermektedir.

AKINROBOTICS tarafından geliştirilen Android (İnsansı Robot) ADA, Android Developed by AKINROBOTICS baş harflerinden oluşmakta olup aynı zamanda da dünyanın ilk kadın yazılımcısı Ada Lovelace‘den esinlenerek konulmuştur.

Müzemizde flaş kullanmadan ve eserlere dokunmadan fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.