Robotlarla İlgili Efsaneler Ve Gerçekler IRM Blog

Robotlarla İlgili Efsaneler Ve Gerçekler | IRM Blog

07.08.2023

 Robotlarla İlgili Efsaneler Ve Gerçekler

İnsanın sınırsız öğrenebilme yeteneği ile bilinmeyene olan merakını gidermek için zihnini kullanır. Bazen bilinmeyen için oluşturduğu düşünceler gerçeğin önüne geçer. Bu sayede birçok efsaneler yaratılabilir. Bilim kurgu filmlerinde kullanılan robot temalarında bu düşüncelerin ürünüdür.

Gerek bu tür filmlerin etkisi, gerekse insanların zihinlerinde gerçekleşen kendi düşünceleri Robotlar konusunda da birçok efsanelerin yaratılmasına neden olmuştur.

Robotlar hakkında en bilinen efsane, bir gün öğrenmeyi keşfeden robotların dünyayı ele geçireceği, hatta insanları da kendi amaçları için kullanacakları yönündedir. Ancak şu ana kadar olan gelişmeler, bu yönde bir gelişme olmayacağını göstermektedir.

Robotlar İnsanlardan Daha Mı Akıllı?

İnsan beyni sürekli gelişme gösterir ve öğrenmeye sürekli açıktır. Dünya üzerinde bulunan tüm yaratıklardan daha zeki olduğu tartışma götürmez. Yapay zeka çalışmaları ile gelişme gösteren robotik gelişmeler, insanların da bu yönde hayallerinin gelişmesine katsı sağlamıştır.

Her ne kadar gerçeği yansıtmasa da, robotların insanlardan daha zeki olduğu efsanesinin yaygınlaşmasına neden oldu. Bunda sanırım 1997 yılında Garry Kasparov’un satranç karşılaşmasında bilgisayara yenilmesinin de etkisi vardır.

Robotların işlem gücü gelişmiştir. Aynı anda bir çok fonksiyonu bir anda karşılaştırabilir ve sonu ortaya koyabilir. Ancak bu durum İnsanlardan daha akıllı olduğunu göstermez. Robotlar kendilerine yüklenen verileri işleyebilirler.

Bu da tam öğrenebilme yeteneği olarak tanımlanamaz. Robotlar duygusal veriler ortaya koyamadığı için, karar alma sürecinde yardımcı olabilir. Ancak nihai karar insanlar tarafından oluşturulur.

Robotlar İnsanlardan Daha Az Hata Yapar

İnsanlar karar alırken bazen yanlış kararlar alabilirler. Bu yönüyle insanların hatalara açık olduğu söylenebilir. Bu tamamen insanın o anki duygusal durumuna ve bilgi birikimi ile ilgilidir.

İnsanlar arasında robotların hata yapmadıklarına inanılır. Robotların insanlardan sağladıkları verileri işleme yeteneği düşünüldüğünde, bunun doğru olmadığını söylemek mümkündür. Robotların alt yapısında kullanılan yapay zeka, verilerin hatalı olması durumunda birçok hatalar ortaya koyabilir. Hatta robotların hatalarını algılama gibi bir yetenekleri de bulunmaz. Robotlar;

  • Kendilerine verilen veriyi işleyebilir,

  • Görsel işitsel iş takibi yapabilirler,

  • Zorlu koşullarda çalışabilirler,

  • Öğrendiklerini ve işlemleri uzun süre saklayabilirler,

Ancak hiçbir zaman insanlardan bağımsız karar alamazlar.

Robotlar İnsanların Yerini Alacak?

Robotların birçok alanda kullanılabilir duruma gelmesi, yapay zeka çalışmalarının gün geçtikçe gelişme göstermesi, robotların insanların yerini alacağına, insanların işsiz kalacağı yönünde efsanelerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Birçok iş kolunda robotlar kullanılmaktadır. Ancak insan gücüne olan ihtiyaç her zaman varlığını devam ettirecektir. Birçok alanda tasarımların ve son kontrollerin insanlar tarafından gerçekleştirildiğini söylemek mümkün.

Robotlar Evrimleşerek Süper İnsana Dönüşecek

Robotların evrimleşerek insanlara dönüşeceği fikri Terminatör filminin konusunu oluştursa da, bilimsel veriler bunun imkansız olduğunu gösterir. Robotik veriler tıp alanında kullanılır. Hatta bazı uzuvların kontrollerinde de kullanılmaktadır. Ancak bunlar elektrik akımının etkileşimi ve algılama sensörleri ile gerçekleşir. Robotların işlem hacminin gün geçtikçe daha gelişme gösterdiği doğrudur. Ancak evrimleşerek insanlara dönüşmesi mümkün değildir.

 

 

 

 

GERİ

Sık Sorulan Sorular

Müzemiz haftanın her günü 10:00- 18:00 saatleri arasında açıktır. En son ziyaretçi girişi 17.00’da yapılmaktadır.

Müze giriş ücreti 3 yaş ve üzeri, öğrenci, öğretmen, 65 yaş üzeri ziyaretçilerimiz için gişede 200 TL, diğer ziyaretçilerimiz için gişede 250 TL’dir. Sadece online alımlarda geçerli %28 indirim fırsatı ile online biletinizi 180 TL’ye alabilirsiniz. 50 kişi ve üzeri okul gruplarına indirim uygulanmaktadır. Online biletinizi almak için TIKLAYIN!

Müzemizde müze kart geçerli değildir.

Bireysel ziyaretlerde bilet sayfamızdan gün ve saat tercihi yaparak rezervasyon işlemi yapabilirsiniz. Okul grupları için müze ziyareti öncesi 0212 509 89 20 numaralı telefondan müzeye ulaşarak rezervasyon yaptırmak gereklidir. Rezervasyon tarihinde bir değişiklik yapılmak istendiğinde ya da gezinin iptal edilmesi durumunda İstanbul Robot Müzesi’ni arayarak ilgili kişiye en kısa sürede bilgi vermenizi rica ederiz.

Müze gezisinin süresi gruplara göre değişmekte olup yaklaşık olarak 45 dakika ile 1saat arası sürmektedir. Gezi bir etkinlik ile birleştirildiği durumda etkinliğin içeriğine göre gezi süresi uzayabilir.

15 öğrenciye 1 öğretmen ücretsizdir. Müze gezisinin en verimli şekilde geçebilmesi için öğretmenlerimizin, öğrencileri ile birlikte gelmeden önce müzemizi ziyaret etmesini öneriyoruz.

Müzeyi ziyaret edebilmeniz için yeniden bilet almanız gerekmektedir.

Müzemizde sizlere yardımcı olmak için müze görevlilerimiz bulunmaktadır. Ayrıca müzemizde bulunan QR kodları telefonunuzdan okutarak mobil sesli rehberlik hizmetinden de faydalanabilirsiniz. 15 kişi ve üzeri grup ziyaretlerinizde müze görevlilerimiz sizlere eşlik ederek rehberlik desteği vermektedir.

AKINROBOTICS tarafından geliştirilen Android (İnsansı Robot) ADA, Android Developed by AKINROBOTICS baş harflerinden oluşmakta olup aynı zamanda da dünyanın ilk kadın yazılımcısı Ada Lovelace‘den esinlenerek konulmuştur.

Müzemizde flaş kullanmadan ve eserlere dokunmadan fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.