Robotlar ve Sanat Yaratıcılığın Yeni Araçları İRM Blog

Robotlar ve Sanat: Yaratıcılığın Yeni Araçları | İRM Blog

27.07.2023

 

Sanat, insanlık tarihi boyunca yaratıcılığın bir ifadesi olmuştur. Ancak teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, sanat alanında da yeni ve heyecan verici gelişmeler ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, robotlar sanatın yeni araçları haline gelmiştir ve aynı zamanda yaratıcılığın sınırlarını genişletmiştir. Robotlar, karmaşık algoritmalar, yapay zekâ ve robotik sistemleri sayesinde sanat eserlerinin üretiminde, performanslarında ve interaktif deneyimlerde önemli bir rol oynuyor.

Robotların Sanat Eserleri Üretimindeki Rolü

Robotlar, sanat eserlerinin üretim sürecinde giderek daha fazla kullanılıyor. Örneğin, robot kolları veya yazıcılar; heykellerin, resimlerin veya diğer sanat eserlerinin üretiminde hassas bir şekilde kullanılabiliyor. Robotlar, sanatçıların tasarımlarını hayata geçirmelerine yardımcı olabiliyor ve karmaşık detayları hassas bir şekilde işleyebiliyor.

Robot Performansları ve Sahne Sanatları

Robotlar, sahne sanatları alanında da etkileyici bir şekilde kullanılıyor. Ayrıca, robotlarla üretilen eserler, yeni materyallerin ve tekniklerin keşfedilmesine de olanak sağlıyor.

Robotik kollar veya insansı robotlar;

  • Dans,

  • Tiyatro,

  • Müzik, gibi performanslarda aktif olarak rol alabiliyor.

Karmaşık hareket algoritmaları ve sensörler ile donatılan robotlar, programlanmış bir şekilde ritmik danslar sergileyebiliyor veya diğer sanatçılarla etkileşim kurabiliyor. Bu tür robot performansları, sanatın sınırlarını genişletirken, aynı zamanda izleyicilere de yeni ve benzersiz deneyimler sunuyor.

Robotlarla İnteraktif Sanat Deneyimleri

Robotlar, izleyiciler ile etkileşim kurabilen interaktif sanat deneyimlerinin yaratılmasında da sık kullanılıyor. İnsanların robotlar ile etkileşime geçilebilen enstalasyonlar ya da sanal gerçeklik deneyimleri gibi uygulamalar, izleyicilerin sanatın bir parçası haline gelmelerini de sağlıyor. Robotlar, çevresel sensörler ya da yapay zekâ algoritmalarıyla izleyicilerin tepkileri algılanabiliyor.

Etik ve Felsefi Tartışmalar

Robotların sanat alanındaki kullanımın alanlarının artması, etik ve felsefi tartışmaları da beraberinde getiriyor. Sanatın insanlık deneyimine özgü bir ifade olduğu düşünülürken, aynı zamanda robotların bu alanda yer alması, sanatın ne olduğu ve yaratıcılığın doğasının ne olduğu konusundaki soruların gün yüzüne çıkmasını neden oluyor. Robotlarla sanatın etik boyutları, insan makine etkileşimi ve sanatçının rolü gibi konular, sanat dünyasında bir dizi tartışmanın alevlenmesine ve ciddi tartışmaların yapılmasına sebep oluyor.

 

 

GERİ

Sık Sorulan Sorular

Müzemiz haftanın her günü 10:00- 18:00 saatleri arasında açıktır. En son ziyaretçi girişi 17.00’da yapılmaktadır.

Müze giriş ücreti 3 yaş ve üzeri, öğrenci, öğretmen, 65 yaş üzeri ziyaretçilerimiz için gişede 200 TL, diğer ziyaretçilerimiz için gişede 250 TL’dir. Sadece online alımlarda geçerli %28 indirim fırsatı ile online biletinizi 180 TL’ye alabilirsiniz. 50 kişi ve üzeri okul gruplarına indirim uygulanmaktadır. Online biletinizi almak için TIKLAYIN!

Müzemizde müze kart geçerli değildir.

Bireysel ziyaretlerde bilet sayfamızdan gün ve saat tercihi yaparak rezervasyon işlemi yapabilirsiniz. Okul grupları için müze ziyareti öncesi 0212 509 89 20 numaralı telefondan müzeye ulaşarak rezervasyon yaptırmak gereklidir. Rezervasyon tarihinde bir değişiklik yapılmak istendiğinde ya da gezinin iptal edilmesi durumunda İstanbul Robot Müzesi’ni arayarak ilgili kişiye en kısa sürede bilgi vermenizi rica ederiz.

Müze gezisinin süresi gruplara göre değişmekte olup yaklaşık olarak 45 dakika ile 1saat arası sürmektedir. Gezi bir etkinlik ile birleştirildiği durumda etkinliğin içeriğine göre gezi süresi uzayabilir.

15 öğrenciye 1 öğretmen ücretsizdir. Müze gezisinin en verimli şekilde geçebilmesi için öğretmenlerimizin, öğrencileri ile birlikte gelmeden önce müzemizi ziyaret etmesini öneriyoruz.

Müzeyi ziyaret edebilmeniz için yeniden bilet almanız gerekmektedir.

Müzemizde sizlere yardımcı olmak için müze görevlilerimiz bulunmaktadır. Ayrıca müzemizde bulunan QR kodları telefonunuzdan okutarak mobil sesli rehberlik hizmetinden de faydalanabilirsiniz. 15 kişi ve üzeri grup ziyaretlerinizde müze görevlilerimiz sizlere eşlik ederek rehberlik desteği vermektedir.

AKINROBOTICS tarafından geliştirilen Android (İnsansı Robot) ADA, Android Developed by AKINROBOTICS baş harflerinden oluşmakta olup aynı zamanda da dünyanın ilk kadın yazılımcısı Ada Lovelace‘den esinlenerek konulmuştur.

Müzemizde flaş kullanmadan ve eserlere dokunmadan fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.