Robotlar ve İnsanlar Birlikte Yaşamın Geleceği

Robotlar ve İnsanlar: Birlikte Yaşamın Geleceği

11.07.2023

Teknolojik ilerlemeler ve yapay zekâ alanındaki gelişmeler, robotların ve insanların bir arada yaşadığı bir geleceğin yakın zamanda gerçekleşeceği yönünde sinyaller veriyor. Robotlar, endüstriyel alanda uzun bir geçmişe sahip olsa da son yıllarda insanların günlük yaşamlarının bir parçası haline de gelmeye başladı.

Bu durum, robotların ve insanların birlikte yaşadığı bir geleceğin yaklaştığının bir gösterge olarak kabul edilebilir. Ancak, bu teknolojik evrimin beraberinde getirdiği etik, sosyal ve ekonomik sorunlar da göz ardı edilmemelidir.

Robotların İnsan Yaşamına Etkisi

Robotların insan yaşamına olan etkisi, gün geçtikçe artan bir şekilde daha belirgin bir hale gelmeye başladı. Robotlar yalnızca evlerde yardımcı eleman olarak görev almıyor. Bunun haricinde daha pek çok alanda görev yapıyor.

  • Sağlık sektöründe de hastalara bakım sunma,

  • Endüstriyel alanda üretim süreçlerini optimize etme, gibi alanlarda da robotlar kullanılıyor.

Bununla birlikte, robotlar insanların işlerini otomatikleştirerek işsizlik endişelerini de körüklüyor. İnsanların yeteneklerinin yerine geçerek kişisel bağların zayıflamasına neden olabiliyor.

İnsanlarla Robotlar Arasındaki Etkileşim

İnsanlarla robotlar arasındaki etkileşim, robotların insan benzeri davranışları ve yapay zekâ algoritmalarının gelişimiyle birlikte gittikçe daha karmaşık bir hale geliyor. İnsanların robotlarla nasıl etkileşim kurduğu, insanların robotlara nasıl tepki verdiği ve robotların insanları nasıl anladığı gibi konular, bu alanda yapılan araştırmaların odağında yer alıyor.

Robotların Etik ve Güvenlik Sorunları

Robotlar ve yapay zekâ sistemleri kullanılarak geliştirilen teknolojiler, çeşitli etik ve güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor. Örneğin, robotların kişisel mahremiyetin ihlal edilmesi ve veri güvenliği sorunlarına yol açması gibi konular sürekli olarak tartışılıyor. Ayrıca, robotların insanların üzerindeki kontrol sınırlarının belli olmaması ve robotların kötü niyetli amaçlarla kullanılması gibi olasılıklar, bu etik ve güvenlik sorunlarını derinleştiriyor.

Robotlar ve İnsanların İşbirliği Potansiyeli

Robotlar ve insanların işbirliği potansiyeli, teknolojik gelişmelerin insanlara nasıl katkıda bulunabileceği ve insanların robotlarla birlikte nasıl daha verimli çalışabileceği gibi konuların keşfedilmesini sağlayacak gibi gözüküyor. İnsanların yeteneklerini tamamlayan robotlar, karmaşık görevlerin üstesinden gelme konusunda insanlara yardımcı oluyor. Zaman tasarrufu sağladığı içinde insan verimliliğini ve üretkenliği arttırıyor.

 

GERİ

Sık Sorulan Sorular

Müzemiz haftanın her günü 10:00- 18:00 saatleri arasında açıktır. En son ziyaretçi girişi 17.00’da yapılmaktadır.

Müze giriş ücreti 3 yaş ve üzeri, öğrenci, öğretmen, 65 yaş üzeri ziyaretçilerimiz için gişede 200 TL, diğer ziyaretçilerimiz için gişede 250 TL’dir. Sadece online alımlarda geçerli %28 indirim fırsatı ile online biletinizi 180 TL’ye alabilirsiniz. 50 kişi ve üzeri okul gruplarına indirim uygulanmaktadır. Online biletinizi almak için TIKLAYIN!

Müzemizde müze kart geçerli değildir.

Bireysel ziyaretlerde bilet sayfamızdan gün ve saat tercihi yaparak rezervasyon işlemi yapabilirsiniz. Okul grupları için müze ziyareti öncesi 0212 509 89 20 numaralı telefondan müzeye ulaşarak rezervasyon yaptırmak gereklidir. Rezervasyon tarihinde bir değişiklik yapılmak istendiğinde ya da gezinin iptal edilmesi durumunda İstanbul Robot Müzesi’ni arayarak ilgili kişiye en kısa sürede bilgi vermenizi rica ederiz.

Müze gezisinin süresi gruplara göre değişmekte olup yaklaşık olarak 45 dakika ile 1saat arası sürmektedir. Gezi bir etkinlik ile birleştirildiği durumda etkinliğin içeriğine göre gezi süresi uzayabilir.

15 öğrenciye 1 öğretmen ücretsizdir. Müze gezisinin en verimli şekilde geçebilmesi için öğretmenlerimizin, öğrencileri ile birlikte gelmeden önce müzemizi ziyaret etmesini öneriyoruz.

Müzeyi ziyaret edebilmeniz için yeniden bilet almanız gerekmektedir.

Müzemizde sizlere yardımcı olmak için müze görevlilerimiz bulunmaktadır. Ayrıca müzemizde bulunan QR kodları telefonunuzdan okutarak mobil sesli rehberlik hizmetinden de faydalanabilirsiniz. 15 kişi ve üzeri grup ziyaretlerinizde müze görevlilerimiz sizlere eşlik ederek rehberlik desteği vermektedir.

AKINROBOTICS tarafından geliştirilen Android (İnsansı Robot) ADA, Android Developed by AKINROBOTICS baş harflerinden oluşmakta olup aynı zamanda da dünyanın ilk kadın yazılımcısı Ada Lovelace‘den esinlenerek konulmuştur.

Müzemizde flaş kullanmadan ve eserlere dokunmadan fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.