Kolaboratif Robotların Cobotlar Üretim Ve Kullanım Alanlar

Kolaboratif Robotların (Cobotlar) Üretim Ve Kullanım Alanlar

25.05.2023

 

Kolaboratif Robotların (Cobotlar) Üretim Ve Kullanım Alanları

Kolaboratif robotlar, ya da kısaca cobotlar, insanlarla birlikte çalışan robotlar olarak tanımlanabilir. Cobotlar, insanlar gibi esnek olarak ve aynı zamanda güvenli bir şekilde insanlarla birlikte çalışabilirler. Bu nedenle, cobotlar, endüstriyel ve ticari alanlarda yaygın olarak kullanılıyor.

Cobotların Tanımı ve Özellikleri

Cobotlar, ya da kolaboratif robotlar, insanlarla birlikte çalışabilen ve güvenli bir şekilde insanlarla birlikte çalışma kapasitesine sahip olan robotlardır.

Cobotlar, esnek olarak tasarlandıklarından dolayı insanlar gibi çalışabilirler ve insanlarla birlikte çalışma kapasitesi sayesinde insanların fiziksel yorulmalarını azaltabilirler. Aynı zamanda, tehlikeli işlerde insanların zarar görmesini önleyebilirler.

Cobotların özellikleri arasında;

  • İnsanlarla birlikte çalışma kapasitesi,

  • Esnek tasarım,

  • Güvenli çalışma kapasitesi,

  • Verimli çalışma kapasitesi, gibi özellikler bulunuyor.

Bu özellikler, cobotların endüstriyel ve ticari alanlarda yaygın olarak kullanılabileceğini ve çeşitli uygulamalarda verimli bir şekilde çalışabilmelerini sağlayan özelliklerdir. Cobotların 7 gün 24 saat çalışma özellikleri ise muazzam bir üretim kapasitesine işaret ediyor. Üretimde verimliliği arttıran cobotlar, insanların eksik kaldığı noktaları da tamamlıyor.

Üretimde Cobotların Kullanımı

Üretim sürecinde cobotlar, insanlarla birlikte çalışarak, zahmetsiz ve hızlı bir şekilde üretim iş ve işlemlerini yapabilir. Ayrıca, cobotlar, insanlar gibi yorulmaz ve 24 saat boyunca çalışabilirler. Bu hususta üretim sürecinin daha verimli hale gelmesini sağlar. Üretimde yaşanan hataları engeller ve maliyetleri azaltırlar.

Maliyet ve zaman tasarrufu açısından oldukça olumlu vaatler sunan bu cobotların, ar-ge faaliyetlerinin devam ettirilmesi gerekiyor. Ar-ge faaliyetleri sonucunda cobotların üretimde kullanılan girdilerin maliyeti de günbegün azalıyor.

Cobotların Endüstriyel Kullanım Alanları

Cobotlar, endüstriyel ve ticari alanlarda yaygın olarak kullanılıyor. Bunlar arasında; otomotiv, elektronik, gıda, beyaz eşya, metalürji, farmasötik ve medikal sektörler yer alır. Cobotlar, bu alanlardaki çeşitli işlemleri, aralıksız ve verimli bir şekilde yapabilir. Zamanla ev yaşamında da yerine alacak olan cobotlar, gündelik yaşamı da oldukça kolaylaştıracaktır.

Cobotların Geleceği ve Trendleri

Cobotların kullanımı, gelecekte de hızla artmaya devam edecektir. İnsanların fiziksel yorulmalarını azaltmak, tehlikeli işlerde insanların zarar görmesini engellemek ve üretim sürecinin verimliliğini artırmak gibi nedenlerle cobotların kullanımı, gelecekte de devam edecektir. Ayrıca, cobotların gelişimi ile birlikte cobotların daha akıllı ve esnek hale gelmesi bekleniyor.

 

GERİ

Sık Sorulan Sorular

Müzemiz haftanın her günü 10:00- 18:00 saatleri arasında açıktır. En son ziyaretçi girişi 17.00’da yapılmaktadır.

Müze giriş ücreti 3 yaş ve üzeri, öğrenci, öğretmen, 65 yaş üzeri ziyaretçilerimiz için gişede 200 TL, diğer ziyaretçilerimiz için gişede 250 TL’dir. Sadece online alımlarda geçerli %28 indirim fırsatı ile online biletinizi 180 TL’ye alabilirsiniz. 50 kişi ve üzeri okul gruplarına indirim uygulanmaktadır. Online biletinizi almak için TIKLAYIN!

Müzemizde müze kart geçerli değildir.

Bireysel ziyaretlerde bilet sayfamızdan gün ve saat tercihi yaparak rezervasyon işlemi yapabilirsiniz. Okul grupları için müze ziyareti öncesi 0212 509 89 20 numaralı telefondan müzeye ulaşarak rezervasyon yaptırmak gereklidir. Rezervasyon tarihinde bir değişiklik yapılmak istendiğinde ya da gezinin iptal edilmesi durumunda İstanbul Robot Müzesi’ni arayarak ilgili kişiye en kısa sürede bilgi vermenizi rica ederiz.

Müze gezisinin süresi gruplara göre değişmekte olup yaklaşık olarak 45 dakika ile 1saat arası sürmektedir. Gezi bir etkinlik ile birleştirildiği durumda etkinliğin içeriğine göre gezi süresi uzayabilir.

15 öğrenciye 1 öğretmen ücretsizdir. Müze gezisinin en verimli şekilde geçebilmesi için öğretmenlerimizin, öğrencileri ile birlikte gelmeden önce müzemizi ziyaret etmesini öneriyoruz.

Müzeyi ziyaret edebilmeniz için yeniden bilet almanız gerekmektedir.

Müzemizde sizlere yardımcı olmak için müze görevlilerimiz bulunmaktadır. Ayrıca müzemizde bulunan QR kodları telefonunuzdan okutarak mobil sesli rehberlik hizmetinden de faydalanabilirsiniz. 15 kişi ve üzeri grup ziyaretlerinizde müze görevlilerimiz sizlere eşlik ederek rehberlik desteği vermektedir.

AKINROBOTICS tarafından geliştirilen Android (İnsansı Robot) ADA, Android Developed by AKINROBOTICS baş harflerinden oluşmakta olup aynı zamanda da dünyanın ilk kadın yazılımcısı Ada Lovelace‘den esinlenerek konulmuştur.

Müzemizde flaş kullanmadan ve eserlere dokunmadan fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.