Robotik Biliminin Gelişmesi İle Yok Olacak Sektörler Nelerdir

Robotik Biliminin Gelişmesi İle Yok Olacak Sektörler Nelerdir?

30.03.2023

 

Robotik Biliminin Gelişmesi İle Yok Olacak İşler Hangileri?

Robotlar her geçen gün çeşitli meslekleri tehdit ederek çoğalmaya devam ediyorlar. Şu an var olan robot sistemi tam olarak mesleklere entegre olamasa bile, ileriki yakın zamanlarda tamamen entegre olarak çeşitli meslekleri ortadan kaldıracakları kesindir. Yapay zekânın gücünün artması robotların insan gibi olmasına zemin hazırladığı için meslekler bu sisteme göre adapte olmak zorundalar.

Gelecekte Robotların Yapması Beklenen Meslekler

Robotik biliminin gelişimine bağlı olarak pek çok meslek unutulur hale geleceği kesin gözle bakılıyor. Çünkü insanların yapacağı işlerin çoğunu robotların yapacağı gibi bazı işler eskiyerek ileriki zamanlara aktarılmayacak.

2030’dan sonra robotlar tarafından da yapılması beklenen meslekler şu şekilde sıralanabilir;

  • Kasiyerlik,
  • Postacılık,
  • Tekstil işçiliği,
  • Banka çalışanlığı,
  • Fast-Food çalışanlığı,
  • Odunculuk,
  • Hakimlik,
  • Tele pazarlama,
  • Süpermarket çalışanlığı,
  • Resepsiyon çalışanlığı,
  • Cerrahlık,

Tüm bunların yanı sıra daha pek çok meslek türü robotların eline geçebileceği gibi tamamen ortadan kalkma riski de bulunuyor.

Robotların Mesleklere Etkisi

Robot teknolojisi yapay zekâ ile birlikte onlarca mesleği yapabilecek güce sahiptir. Çünkü insan aklının yapabileceği işi geliştirilen yapay zekâ yaptıracağı için robotlar düzenli ve hatasız şekilde çalışma gerçekleştirecekler. Cep telefonları ile başlayan ve günümüzde birçok ufak robotik eşyalara kadar uzanan yapay zekâ teknolojisi, 2030 yılından sonra tamamen etkisini gösterecek.

Taşımacılık, taksicilik ve öğretmenlik gibi meslekleri de eline alacağı düşünülen robot teknolojisinin gelişim süreci son derece hızlı şekilde devam ediyor. Milyonlarca insanın işsiz kalacağı ve bunun ileride devletlerin problemi olacağı her zaman açıklanıyor.

Gelecekte Yok Olması Beklenen Meslekler

Gelecek zamanda tamamen yok olması beklenen meslekler arasında finans analistliği, çiftçilik, sigortacılık, pilotluk, gazetecilik ve inşaat işçiliği bulunuyor. Günümüzde son derece önemli olan bu meslekler, artık geleceğe doğru insanların yapmayacağı meslek dalları halini almaya hazırlandığı söylenebilir.

Gelecekte Önemli Olacak Meslekler

Gelecek zamanda robotların tam anlamıyla gelişmesi ile birlikte pek çok mesleğin yok olacağı biliniyor. Ancak bunun tam tersi olarak bazı mesleklerin son derece kıymetli olacağı da unutulmamalıdır.

Kıymetli olacak meslekler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Uygulama ve yazılım geliştiriciliği,
  • Robot mühendisliği,
  • Oyun geliştirme,
  • Dijital pazarlama,
  • Veri tabanı yöneticiliği,
  • Siber güvenlik,

Sayılan bu meslekler dışında onlarca farklı meslek türü de aynı şekilde gelecekte kıymetli olacağı belirtiliyor.

 

GERİ

Sık Sorulan Sorular

Müzemiz haftanın her günü 10:00- 18:00 saatleri arasında açıktır. En son ziyaretçi girişi 17.00’da yapılmaktadır.

Müze giriş ücreti 3 yaş ve üzeri, öğrenci, öğretmen, 65 yaş üzeri ziyaretçilerimiz için gişede 200 TL, diğer ziyaretçilerimiz için gişede 250 TL’dir. Sadece online alımlarda geçerli %28 indirim fırsatı ile online biletinizi 180 TL’ye alabilirsiniz. 50 kişi ve üzeri okul gruplarına indirim uygulanmaktadır. Online biletinizi almak için TIKLAYIN!

Müzemizde müze kart geçerli değildir.

Bireysel ziyaretlerde bilet sayfamızdan gün ve saat tercihi yaparak rezervasyon işlemi yapabilirsiniz. Okul grupları için müze ziyareti öncesi 0212 509 89 20 numaralı telefondan müzeye ulaşarak rezervasyon yaptırmak gereklidir. Rezervasyon tarihinde bir değişiklik yapılmak istendiğinde ya da gezinin iptal edilmesi durumunda İstanbul Robot Müzesi’ni arayarak ilgili kişiye en kısa sürede bilgi vermenizi rica ederiz.

Müze gezisinin süresi gruplara göre değişmekte olup yaklaşık olarak 45 dakika ile 1saat arası sürmektedir. Gezi bir etkinlik ile birleştirildiği durumda etkinliğin içeriğine göre gezi süresi uzayabilir.

15 öğrenciye 1 öğretmen ücretsizdir. Müze gezisinin en verimli şekilde geçebilmesi için öğretmenlerimizin, öğrencileri ile birlikte gelmeden önce müzemizi ziyaret etmesini öneriyoruz.

Müzeyi ziyaret edebilmeniz için yeniden bilet almanız gerekmektedir.

Müzemizde sizlere yardımcı olmak için müze görevlilerimiz bulunmaktadır. Ayrıca müzemizde bulunan QR kodları telefonunuzdan okutarak mobil sesli rehberlik hizmetinden de faydalanabilirsiniz. 15 kişi ve üzeri grup ziyaretlerinizde müze görevlilerimiz sizlere eşlik ederek rehberlik desteği vermektedir.

AKINROBOTICS tarafından geliştirilen Android (İnsansı Robot) ADA, Android Developed by AKINROBOTICS baş harflerinden oluşmakta olup aynı zamanda da dünyanın ilk kadın yazılımcısı Ada Lovelace‘den esinlenerek konulmuştur.

Müzemizde flaş kullanmadan ve eserlere dokunmadan fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.