Sosyal Robot Nedir İRM Blog

Sosyal Robot Nedir? | İRM Blog

17.01.2023

Robot Nedir?

Robotlar, bir görevi yerine getirmek için programlanabilen veya otonom olarak bağımsız şekilde hareket etmelerine imkan veren bilgisayar programları ile donatılmış elektro-mekanik cihazlardır.

Robotlar, tıpkı canlılar gibi fiziksel yeteneklere sahiplerdir. Bu sayede canlıların hareketlerini taklit edebilirler.

Günümüzde robotlar yoğunlukla endüstriyel alanlarda kullanılmaktadır. Endüstriyel robotlar belirli bir amaç için kullanılmak üzere bilgisayar programları ile donatılmış veya bir operatörün kullanımı ile işlevini yerine getiren cihazlar olabilirler. Bu robotlar çeşitli parçaları birbirine monte edebilir, bir üretim hattının çalışmaya devam etmesini sağlayabilir ve kaynak, boya işlemleri gibi uzun zamanlı deneyim ile gerçekleştirilebilen işleri kısa sürede ve hatasız olarak yapabilirler.

Günümüzde endüstriyel kullanımın yanı sıra robotların evlerde kullanımı da giderek artmaktadır. Bulundukları ortamı tarayarak yerleri kendi kendine süpüren otonom robot süpürgeler insanlar tarafından büyük talep görmektedir. Ayrıca yine yapay zeka ile donatılmış sosyal robotlar da insanlar tarafından evlerde kullanılmaya başlanmıştır.

Robotik teknolojilerinde bir çok alan ve amaç için robot üretimi yapılmaktadır. Bu alanlar içerisinde en karmaşık ve zahmetli üretimlerden biri sosyal robot üretimidir. Peki ama neden?

 Sosyal Robot Nedir? 

Robotlar üzerinde yapılan çalışmalar yoğunlukla laboratuvar ortamlarında gerçekleştirilir ancak gündelik hayatta neyin nasıl olacağını önceden planlamak mümkün değildir. 

Sosyal robotlar, sürekli olarak çevreyi tarayan, aynı anda tepki veren, bulunduğu ortama uyum sağlayan robotlardır. Bu nedenle sosyal robotların gelişimleri belirli bir amaç için programlanmış robotların geliştirilmesinden çok daha zordur.

Sosyal robotların, günlük yaşantıda karşılaştıkları olaylara karşı özgür ve bağımsız bir karar verme mekanizması ile donatılmış olmaları gerekmektedir. Bir sosyal robot yeni bir ortama girdiğinde çevresinden gelen tepkilere, ortama, yüzey şekillerine, ortam ışığına, çevresinde bulunan canlılara ve eşyalara vereceği tepkiye o anda karar verir. 

Sosyal robotlar çevreleriyle etkileşim halinde bulunabilir, sorulan sorulara cevap verebilir ve verilen emirleri yerine getirebilir.

 Türkiye’de Sosyal Robot Üretimi

Türkiye’de sosyal robot denildiğinde ilk akla gelen robotlardan biri Akınrobotics’in üretmiş olduğu tamamen Türk yapımı olan Mini Ada’dır. Mini Ada pek çok alanda hizmet verebilir, yardım edebilir.

Mini ADA hakkında daha detaylı bilgi almak için “Mini Ada Kimdir” konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Tamamen yerli olarak üretilen Mini Ada ile tanışmak için İstanbul robot müzesine davetlisiniz!

 

GERİ

Sık Sorulan Sorular

Müzemiz haftanın her günü 10:00- 18:00 saatleri arasında açıktır. En son ziyaretçi girişi 17.00’da yapılmaktadır.

Müze giriş ücreti 3 yaş ve üzeri, öğrenci, öğretmen, 65 yaş üzeri ziyaretçilerimiz için gişede 200 TL, diğer ziyaretçilerimiz için gişede 250 TL’dir. Sadece online alımlarda geçerli %28 indirim fırsatı ile online biletinizi 180 TL’ye alabilirsiniz. 50 kişi ve üzeri okul gruplarına indirim uygulanmaktadır. Online biletinizi almak için TIKLAYIN!

Müzemizde müze kart geçerli değildir.

Bireysel ziyaretlerde bilet sayfamızdan gün ve saat tercihi yaparak rezervasyon işlemi yapabilirsiniz. Okul grupları için müze ziyareti öncesi 0212 509 89 20 numaralı telefondan müzeye ulaşarak rezervasyon yaptırmak gereklidir. Rezervasyon tarihinde bir değişiklik yapılmak istendiğinde ya da gezinin iptal edilmesi durumunda İstanbul Robot Müzesi’ni arayarak ilgili kişiye en kısa sürede bilgi vermenizi rica ederiz.

Müze gezisinin süresi gruplara göre değişmekte olup yaklaşık olarak 45 dakika ile 1saat arası sürmektedir. Gezi bir etkinlik ile birleştirildiği durumda etkinliğin içeriğine göre gezi süresi uzayabilir.

15 öğrenciye 1 öğretmen ücretsizdir. Müze gezisinin en verimli şekilde geçebilmesi için öğretmenlerimizin, öğrencileri ile birlikte gelmeden önce müzemizi ziyaret etmesini öneriyoruz.

Müzeyi ziyaret edebilmeniz için yeniden bilet almanız gerekmektedir.

Müzemizde sizlere yardımcı olmak için müze görevlilerimiz bulunmaktadır. Ayrıca müzemizde bulunan QR kodları telefonunuzdan okutarak mobil sesli rehberlik hizmetinden de faydalanabilirsiniz. 15 kişi ve üzeri grup ziyaretlerinizde müze görevlilerimiz sizlere eşlik ederek rehberlik desteği vermektedir.

AKINROBOTICS tarafından geliştirilen Android (İnsansı Robot) ADA, Android Developed by AKINROBOTICS baş harflerinden oluşmakta olup aynı zamanda da dünyanın ilk kadın yazılımcısı Ada Lovelace‘den esinlenerek konulmuştur.

Müzemizde flaş kullanmadan ve eserlere dokunmadan fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.