ARAT Engel Tanımaz 4 Ayaklı Robot İRM Blog

ARAT: Engel Tanımaz 4 Ayaklı Robot  | İRM Blog

15.11.2022

ARAT: Engel Tanımaz 4 Ayaklı Robot

ARAT, yokuşlarda, merdivenlerde ve engebeli arazilerde hareket edebilmesi için denge koruma algoritması ile donatılmış geliştirilmesine devam edilen bir dört ayaklı (quadruped) robottur.

Bir engelle karşılaştığında, üzerinde bulunan sensörleri ile çevresinde bulunan engelleri sınıflandırabilir ve sınıflandırmış olduğu engellere göre hareket edebilir.

Denge Koruma

ARAT, gerçek zamanlı kinetik hesaplamalar yapabilme yeteneğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde, dışarıdan gelen darbelere karşı koyabilir. Dışarıdan bir darbe aldığında duruş şeklini değiştirerek veya bazı hareketler yaparak ayakta kalmaya çalışır. Dayanabileceğinden daha güçlü bir darbe alıp devrilmesi halinde, dışarıdan bir destek almadan kendi başına yeniden ayağa kalkabilir. Ayrıca eğer ARAT bir görev üzerinde çalışırken bir darbe alıp devrilirse, kalktıktan sonra görevine devam etmek için rotasında ilerleyebilir.

Rotasında İlerleme

ARAT, üzerinde bulunan lidar sensörleri sayesinde çevresini haritalandırarak çevresinde bulunan hareketli ve hareketsiz nesneleri algılayabilir. Bir rota üzerinde hareket ederken çevresindeki bu nesnelere çarpmamak için hareketlerde bulunarak yoluna devam edebilir.

Tamamen Yerli Üretim

ARAT’ın halen geliştirilmekte olan son versiyonunda kullanılan motorların ve elektronik aksamların tamamı Akınrobotics tarafından üretilmiştir.

ARAT’ın Kontrol Edilmesi

ARAT web tabanlı bir kontrol paneline sahiptir ve kablosuz olarak kontrol edilebilmektedir. Üzerinde bulunan gelişmiş denge algoritması ile, gerekli alanlarda sıçrama bounding (sıçrama) modunda hareket edebilir. Ayrıca ARAT, üzerinde bulunan stereo vision kamera sayesinde, görüntü işleme yaparak otonom bir şekilde nesne takibi yapabilmektedir.

ARAT’ın Fiziksel Özellikleri

ARAT, 75 cm uzunluğunda, 44 cm genişliğinde, 58 cm yüksekliğinde ve 27 kg ağırlığındadır. Her biri üç eklemden oluşan dört ayağı vardır ve bünyesinde toplamda 12 eklem bulunmaktadır. Yaklaşık 9 kg ağırlık taşıyabilmektedir.

Çevresini tanımlayabilmesi, bulunduğu arazinin şartlarına göre hareket edebilmesi, çevresindeki nesnelerin yerlerini tanımlayabilmesi ve bu nesnelere çarpmadan hareket edebilmesi için toplamda 65 adet sensör ile donatılmıştır.

Geliştirme Süreci

ARAT’ın geliştirilme süreci yaklaşık dört yıldır devam etmektedir. Şu anda geliştirilmekte olan ARAT 4.1’in ilk hali olan ARAT 1 14.04.2018 tarihinde geliştirilmeye başlanmıştır. Şu ana kadar geçen sürede toplam beş adet ARAT geliştirilmiştir.

ARAT, ADA, Mini Ada ve diğer pek çok robotumuzla tanışmak için İstanbul Robot Müzesi’ne davetlisiniz!

 

GERİ

Sık Sorulan Sorular

Müzemiz haftanın her günü 10:00- 18:00 saatleri arasında açıktır. En son ziyaretçi girişi 17.00’da yapılmaktadır.

Müze giriş ücreti 3 yaş ve üzeri, öğrenci, öğretmen, 65 yaş üzeri ziyaretçilerimiz için gişede 200 TL, diğer ziyaretçilerimiz için gişede 250 TL’dir. Sadece online alımlarda geçerli %28 indirim fırsatı ile online biletinizi 180 TL’ye alabilirsiniz. 50 kişi ve üzeri okul gruplarına indirim uygulanmaktadır. Online biletinizi almak için TIKLAYIN!

Müzemizde müze kart geçerli değildir.

Bireysel ziyaretlerde bilet sayfamızdan gün ve saat tercihi yaparak rezervasyon işlemi yapabilirsiniz. Okul grupları için müze ziyareti öncesi 0212 509 89 20 numaralı telefondan müzeye ulaşarak rezervasyon yaptırmak gereklidir. Rezervasyon tarihinde bir değişiklik yapılmak istendiğinde ya da gezinin iptal edilmesi durumunda İstanbul Robot Müzesi’ni arayarak ilgili kişiye en kısa sürede bilgi vermenizi rica ederiz.

Müze gezisinin süresi gruplara göre değişmekte olup yaklaşık olarak 45 dakika ile 1saat arası sürmektedir. Gezi bir etkinlik ile birleştirildiği durumda etkinliğin içeriğine göre gezi süresi uzayabilir.

15 öğrenciye 1 öğretmen ücretsizdir. Müze gezisinin en verimli şekilde geçebilmesi için öğretmenlerimizin, öğrencileri ile birlikte gelmeden önce müzemizi ziyaret etmesini öneriyoruz.

Müzeyi ziyaret edebilmeniz için yeniden bilet almanız gerekmektedir.

Müzemizde sizlere yardımcı olmak için müze görevlilerimiz bulunmaktadır. Ayrıca müzemizde bulunan QR kodları telefonunuzdan okutarak mobil sesli rehberlik hizmetinden de faydalanabilirsiniz. 15 kişi ve üzeri grup ziyaretlerinizde müze görevlilerimiz sizlere eşlik ederek rehberlik desteği vermektedir.

AKINROBOTICS tarafından geliştirilen Android (İnsansı Robot) ADA, Android Developed by AKINROBOTICS baş harflerinden oluşmakta olup aynı zamanda da dünyanın ilk kadın yazılımcısı Ada Lovelace‘den esinlenerek konulmuştur.

Müzemizde flaş kullanmadan ve eserlere dokunmadan fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.